Skip to content

Press

Comunicat de presă:

CONCERT PENTRU PACE

  • Duminică, 27 Martie (a.c.), la Ateneul Român, a avut loc un concert extraordinar, dedicat refugiaților din Ucraina și nu numai;
  • Elizabeth Sombart, Alexandru Tomescu, Octavian Lup, Orchestra New Hope, dirijată de Iosif Ion Prunner au interpret din compozițiile lui Vivaldi, Mozart și Beethoven;
  • „Avem sentimentul urgenței de a revela mesajul muzicii, care este acela de a unifica și de a consola. Acum, mai mult ca oricând, este nevoie de solidaritate între oameni. Să refacem fraternitatea și să consolăm ceea ce este de neconsolat.” Elizabeth Sombart.

București, 28 Martie ’22: „Nu recunosc alt sentiment al superiorității, decât bunătatea.” este citatul lui Ludwig van Beethoven, care a motivat realizarea unui concert extraordinar dedicat refugiaților din Ucraina, medicilor și cadrelor medicale, care au luptat împotriva virusului COVID-19, dar și unui număr însemnat de vârstnici din azilele de bătrâni din București.

„Fundamentul motivației noastre este, de fapt, iubirea pentru oameni, dragostea pentru aproapele nostru.” afirmă Octavian Lup, coordonatorul proiectului New Hope.

CONCERTUL PENTRU PACE, a avut loc duminică, 27 Martie (a.c.), la Ateneul Român, și i-a avut ca invitați speciali pe Elizabeth Sombart, Alexandru Tomescu, Octavian Lup, alături de Orchestra New Hope, dirijată de Iosif Ion Prunner. S-au interpretat magnific din compozițiile lui Vivaldi, Mozart și Beethoven. Evenimentul a fost susținut de VOLVO România.

„Avem sentimentul urgenței de a revela mesajul muzicii, care este acela de a unifica și de a consola. Acum, mai mult ca oricând, este nevoie de solidaritate între oameni. Să refacem fraternitatea și să consolăm ceea ce este de neconsolat.” Elizabeth Sombart.

Despre Elizabeth SOMBART (Președinte Fundația Resonnance):

De la Carnegie Hall din New York la Théâtre des Champs-Élysées din Paris, Elizabeth Sombart a cântat în săli prestigioase de concert: Wigmore Hall (Londra), Concertgebouw (Amsterdam), Suntory Hall (Tokio), Herkulessaal (München) şi Palau de la Música (Barcelona) alături de Royal Philharmonic Orchestra, Orchestra Națională din Lille, Orchestra Filarmonicii din Strasbourg, Orchestra Academiei Bruckner din München și Orchestra Simfonică a secolului XXI din Catalonia. Elizabeth Sombart are și o importantă discografie (28 de CD uri), precum și două cărți apărute și în limba română la editura Spandugino: Ca sunetele să devină muzică  (2015) și Muzica în inima fascinației (2017).

Legăturile muzicienei Elizabeth Sombart cu România sunt profunde și puternice. Născută la Strassbourg, muziciana este strănepoata marelui savant Nicolae Leon, frate după mamă cu Grigore Antipa. Timp de 10 ani a studiat fenomenologia muzicală cu Sergiu Celibidache la Universitatea din Mainz.

Pentru întreaga ei activitate, în anul 2006 pianista Elizabeth Sombart a primit distincțiile franceze Ordinul Național al Meritului în grad de cavaler și, ca o recunoaștere a deosebitei sale cariere artistice, în 2008, Ordinul Artei și Literelor tot în grad de cavaler. Prezența artistei la București este o bucurie și o onoare.

Despre Alexandru Tomescu:

Un om. O vioară. Aceste două coordonate sunt suficiente pentru a crea un Univers. Iar când omul este Alexandru Tomescu, iar vioara este un Stradivarius, se naşte un Univers locuit de creaturi sonore fascinante care se desprind din culoare şi densitate sonoră, toate menite să subjuge publicul aflat în sală.

Alexandru Tomescu a dovedit că poate îmblânzi orice formă de muzică, mai ales după proiectul „Paganini – înger sau demon”, care a marcat un hotar în cariera lui. A fost momentul în care violonistul şi-a regândit identitatea şi care marchează o cotitură radicală în drumul pe care Alexandru Tomescu a pornit acum câţiva ani, acela spre schimbarea percepţiei existente în România asupra muzicii clasice. Într-adevăr, de când a revenit în ţară, după studii în Elveţia cu Tibor Varga şi Statele Unite ale Americii cu Eduard Schmieder, Alexandru a dorit să demonstreze că muzica clasică este o fereastră spre armonia cu sine şi cu celălalt, o lume deschisă tuturor şi că fiecare merită şansa de a o explora.

Despre Octavian LUP:

Octavian Lup este unul din cei mai străluciți violonceliști ai generație sale, un reprezentant al excelenței în arta muzicală, și o personalitate remarcată pe podiumul scenelor naționale și internaționale. Laureat a numeroase concursuri din România și din străinătate, Octavian Lup a concertat pe patru continente ale lumii, alături de nume cu rezonanță din domeniul muzicii clasice. Asemeni lui George Enescu, s-a perfecționat la celebrul Conservator Superior Național de Muzică din Paris. Pe lângă activitatea solistică intensă, își dedică timpul tinerei generații de muzicieni, fiind lector universitar doctor la academia de muzica “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Pasiunea pentru oameni și pentru muzica l-a determinat să conceapă proiectul New Hope, în anul 2019.

Despre Iosif Ion PRUNNER:

Iosef Ion Prunner este din 2000 dirijorul Corului Academic al Filarmonicii „George Enescu” și a colaborat cu cele mai importante orchestre din Europa: Filarmonica din Berlin (2019), London Symphony Orchestra (2017), Orchestra Filarmonica din Israel (2017), StaatKapelle Berlin (2013, 2015), Orchestra din Liverpool (2015), Orchestra Saint Martin in the Fields (2013), Orchestra Capitol Toulouse (2007), Orchestra Națională a Franței (1998). De asemenea, a avut colaborări cu dirijorii: Daniel Barenboim, Zubin Mehta, Kirill Petrenko, Jarvi Paavi, Sir Neville Marriner, Lothar Zagrosek, Lawrence Foster, Vladimir Jurowski, Marc Minkovski, Michael Plason, Tugan Sokhiev și Sergiu Comissiona. 

Ca repertoriu pentru cor, Iosef Ion Prunner a abordat toate lucrările importante din literatura vocal simfonică obișnuită, dar și lucrări foarte rar cântate cum ar fi Simfonia a III precum și cele două Misse de Leonard Bernstein, „Gurre-Lieder” de Arnold Schonberg sau „Cele șapte porți ale Ierusalimului” de Krzysztof Penderecki. De asemenea, repertoriu de opera clasică și contemporan, ca exemplu „Wozzeck” de Alban Berg (2017), „Moses și Aron” de Arnold Schonberg (2019) „Jeanne d’Arc au bucher” (2019) și „Roi David” de Arthur Honegger, „Oedip Rex” de Stravinski și, evident de nenumărate ori, „Oedip” de George Enescu.

Iosef Ion Prunner este dirijorul principal al Orchestrei Naționale a Medicilor din România (peste 25 de ani de activitate) și Președintele Fundației Constantin Silvestri – în calitate de urmaș direct al dirijorului și compozitorului Constantin Silvestri.

Despre Fundația Resonnance:

Fundația Résonnance pe care a creat-o în 1998 în Elveția are astăzi reprezentante în șase țări printre care, din 2013, și România. Misiunea Fundației este aceea de a menține vie muzica în inimile tuturor oamenilor și nu doar în sălile de concert, organizând recitaluri de muzică clasică în spitale, cămine de bătrâni, instituții medicale specializate, penitenciare. Filiala din România are în centrul activităților copiii, formând susținând și promovând tinerii pianiști de excepție, vulnerabili din punct de vedere social dar capabili să devină mari soliști.

DONAȚII: Asociația Resonnance România,

RO35BRDE310SV73838283100, BRD – Groupe Société Générale

Despre New Hope Orchestra:

Când pasiunea, iubirea pentru semeni și bucuria cântatului împreună se împletesc cu excelența, ia ființă MUZICA. Cea vie și eternă… Ea este forța care definește personalitatea fiecărui muzician al orchestrei New Hope. Tinerii interpreți, selectați riguros, sunt membrii în cele mai importante orchestre din țară: Filarmonica George Enescu, Orchestra Națională Radio, Orchestra Operei Naționale București, Orchestra Română de tineret. Făcând front comun în formarea unui grup unit și omogen, artiștii au un singur țel: prin actul interpretativ să pătrundă în cele mai profunde tărâmuri ale conștiinței și sufletului uman, lăsând acolo… SPERANȚĂ! Experiențele concertelor din cadrul proiectului New Hope, sunt o vie mărturie că muzica ridică, muzica înalță, MUZICA VINDECĂ!

Despre proiectul NEW HOPE:

New Hope este un concept unic în lume. New Hope are scopul să aducă, prin muzică, bucurie în sufletele oamenilor suferinzi și celor care le sunt alături. Unicitatea proiectului constă în realizarea unor serii de concerte în spitalele din România, în semn de recunoștință și apreciere pentru cadrele medicale care au stat în ultimul an în linia întâi, luptând împotriva virusului COVID-19.

„Vă așteptăm alături de noi! Credem că împreună, cu încredere și cu ajutorul artei muzicale, putem combate acest context întunecat și sumbru cauzat de Pandemie. Muzica este o forță ce va aduce mereu lumină și un imbold spre speranță și vindecare.” încheie  Octavian Lup, Coordonator New Hope Project.

DONAȚII: Asociația NEW HOPE MUSIC,
RO30BTRLRONCRT0590386901, Banca Transilvania.

www.newhopemusic.org

Concertul LIVE poate fi urmărit aici: https://bit.ly/3JHs3Po

Poze concert: https://bit.ly/3NlHBL3

Comunicat de presă, 30 Septembrie ’21:

 „Muzica vindecă”
în curtea Spitalului Județean de Urgență Bistrița

  • Joi, 30 Septembrie (a.c.), în curtea Spitalului Județean de Urgență Bistrița, a avut loc concertul de muzică clasică „Muzica vindecă” din cadrul turneului NEW HOPE 2021;
  • Cei mai buni tineri muzicieni români i-au acompaniat pe Paula Seling, Cornelius Zirbo și Octavian Lup într-o călătorie muzicală, plină de emoție și speranță;
  • Unicitatea proiectului NEW HOPE constă în realizarea unor serii de concerte în spitalele din România, în semn de recunoștință pentru cadrele medicale care  stau în linia întâi și luptă împotriva virusului COVID-19.

Bistrița: Joi, 30 Septembrie (a.c.), în curtea spitalului Spitalul Județean de Urgență Bistrița (SJUB), a avut loc concertul de muzică clasică „Muzica vindecă” din cadrul turneului NEW HOPE 2021.  

Întrucât de un an și jumătate personalul medical duce o luptă aprigă împotriva virusului COVID-19, Asociația New Hope a dorit să le mulțumească tuturor cadrelor medicale pentru dăruire, sacrificiu și efortul de nedescris de care dau dovadă. În acest sens, alături de Paula Seling, Cornelius Zirbo și Octavian Lup, Orchestra New Hope a oferit un regal muzical, prin care și-a manifestat aprecierile și prețuirea.

„După cum spunea marele George Enescu, muzica trebuie să pornească de la inimă și să se adreseze inimii. Acesta este și scopul proiectului NEW HOPE și anume de a ajunge la sufletele oamenilor. Unicitatea proiectului constă în realizarea unor serii de concerte în spitalele din România, în semn de recunoștință și apreciere pentru cadrele medicale care stau în linia întâi, luptând împotriva virusului COVID-19.” a declarat Octavian Lup, Coordonator NEW HOPE Project.

„Apreciere, respect, recunoștință este ceea ce simt astăzi pentru efortul și implicarea personalului medical din Bistrița în această perioadă dificilă. Cred cu tărie în responsabilitatea fiecărei companii de a se implica în comunitate și a îmbunătății viața acesteia, iar muzica înseamnă bucurie, speranță, viață. Din acest motiv, TeraSteel oferă acest eveniment drept omagiu cadrelor medicale bistrițene” afirmă Cosmin Patroiu, CEO TeraSteel.

Cei mai buni tineri muzicieni români i-au acompaniat pe Paula Seling, Cornelius Zirbo și Octavian Lup într-o călătorie muzicală, plină de emoție și speranță. Proiectul NEW HOPE are ca scop să aducă, prin muzică, bucurie în sufletele oamenilor suferinzi și celor care le sunt alături. La eveniment au participat, de la geamurile spitalului, și pacienții, care au fost încurajați prin arta muzicală.

Sub ochii noștri se luptă cu pandemia. Este un cântec, când de bucurie, când de tristețe. Conceptul NEW HOPE este despre acea muzică a speranței, muzica ce vindecă. De fiecare dată am căutat să inovăm, să găsim cele mai deosebite soluții pentru ca Spitalul Județean de Urgență Bistrița să fie sursă de inspirație, profesionalism și vindecare. Astfel, am ales să aducem în curtea Spitalului acest proiect inedit și unic, reprezentat de o orchestră a elitelor, înnobilată de vocea Paulei Seling. A fost un regal muzical pornit din inimă pentru inimi, un semn de mulțumire pentru cadrele medicale care s-au dăruit sănătății celor aflați în durere. Când pasiunea, iubirea pentru semeni și bucuria cântatului împreună se împletesc cu excelența, ia ființă MUZICA. MUZICA este modul nostru de a spune MULȚUMESC.” afirmă Ec. Lazany Gabriel, Managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița.

SJUB este cea mai mare și importantă unitate publică care oferă servicii de sănătate din județul Bistrița-Năsăud. În prezent spitalul are 1560 de angajați din care 192 de medici. În anul 2020, 117.071 de pacienți au beneficiat de serviciile spitalului atât în regim de spitalizare, cât și în regim de ambulator. Spitalul este subordonat Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, care este și principalul partener și susținător financiar a investițiilor din spital. Până în prezent s-au investit peste 45 de milioane de Euro în spital, la care se mai adaugă alte proiecte în valoare de 70 milioane de Euro, care sunt momentan în derulare.

„Suntem bucuroși să aducem acest proiect în orașul nostru, Bistrița. Filadelfia Group s-a alăturat acestui demers, care este unic în lume, datorită valorilor pe care le promovează și reprezintă: sentimentul profund de mulțumire față de cei care au dat dovadă de responsabilitate socială în această perioadă grea, optimism în vremuri mai bune și nu în ultimul rând talent și profesionalism. Acestea sunt și valorile noastre, pe care ni le asumăm în activitatea zilnică.” a declarat Ioan Sighiartău, Director General Filadelfia Group.

„Pentru ROMBAT, implicarea în comunitate a fost întotdeauna deosebit de importantă,  iar în această perioadă plină de incertitudini am încercat să-i sprijinim și mai mult pe cei din jurul nostru. În ultimul an, cadrele medicale au oferit totul pentru sănătatea și grija noastră, iar acest concert este un adevărat semn de recunoștință pentru tot efortul depus. Așadar, este cu adevărat un privilegiu pentru noi, să ne putem alătura ca parteneri în cadrul acestui eveniment.” a declarat Alin Ioaneș, CEO ROMBAT.

„Contextul actual, cel al valului 4 al pandemiei, ne determină să acționăm mai departe pe toate planurile pentru a da speranță și optimism. Suntem extrem de onorați de acest parteneriat. Oameni extrem de talentați din muzica clasică se mobilizează și concertează în marile spitale din România, în semn de mulțumire pentru cadrele medicale. Salutăm încă odată această inițiativă, de data aceasta la Bistrița.” afirmă Av. Eugen Iordăchescu, din partea Societății Civile de Avocați Iordăchescu & Asociații.

Despre Octavian Lup:

Octavian Lup este unul din cei mai străluciți violonceliști ai generație sale, un reprezentant al excelenței în arta muzicală, și o personalitate remarcată pe podiumul  scenelor naționale și internaționale. Laureat a numeroase concursuri din România și din străinătate, Octavian Lup a concertat pe patru continente ale lumii, alături de nume cu rezonanță din domeniul muzicii clasice. Asemeni lui George Enescu, s-a perfecționat la celebrul Conservator Superior Național de Muzică din Paris. Pe lângă activitatea solistică intensă, își dedică timpul tinerei generații de muzicieni, fiind lector universitar doctor la academia de muzica “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Pasiunea pentru oameni și pentru muzica l-a determinat să conceapă proiectul NEW HOPE, în anul 2019.

Despre NEW HOPE Orchestra:

Când pasiunea, iubirea pentru semeni și bucuria cântatului împreună se împletesc cu excelența, ia ființă MUZICA. Cea vie și eternă… Ea este forța care definește personalitatea fiecărui muzician al orchestrei NEW HOPE. Tinerii interpreți, selectați riguros, sunt membrii în cele mai importante orchestre din țară: Filarmonica George Enescu, Orchestra Națională Radio, Orchestra Operei Naționale București și Orchestra Română de tineret. Făcând front comun în formarea unui grup unit și omogen, artiștii au un singur țel: prin actul interpretativ să pătrundă în cele mai profunde tărâmuri ale conștiinței și sufletului uman, lăsând acolo… SPERANȚĂ! Experiențele concertelor din cadrul proiectului NEW HOPE, sunt o vie mărturie că muzica ridică, muzica înalță, MUZICA VINDECĂ!

„Vă așteptăm alături de noi! Credem că împreună, cu încredere și cu ajutorul artei muzicale, putem combate acest context întunecat și sumbru cauzat de Pandemie. Muzica este o forță ce va aduce mereu lumină și un imbold spre speranță și vindecare.” încheie Octavian Lup.

IMAGINI: https://bit.ly/3zQamrj

LIVE: https://bit.ly/3ilPnq9